Mestskí poslanci schválili zámer predaja pozemkov pre investora

27.10.2011 Prešov

Prešov 26. októbra (TASR) – Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove na dnešnom rokovaní schválili zámer odpredaja pozemkov v Investičnom priemyselnom parku v Záborskom (IPZ) pre potenciálneho investora. Primátor Pavel Hagyari pre TASR uviedol, že o 10 hektárov pozemkov prejavila záujem spoločnosť ThyssenKruppPresta AG, ktorá uvažuje o vybudovaní výrobného závodu.
\"Medzi investorom a mestom je pripravená predbežná dohoda, pripravuje sa memorandum o vzájomnom porozumení. Mesto urobí všetko pre to, aby sa tu tento investor etabloval. Pôjde o vytvorenie asi 1200 pracovných miest, pričom v rámci subdodávateľských vzťahov by boli podmienky pre vytvorenie ďalších stoviek nových miest,\" konštatoval primátor.
Dodal, že predbežná dohoda na cene je na úrovni 35 eur za meter štvorcový, čo by pre mesto predstavovalo mierny zisk, pretože nákladová cena za kúpu a úpravu týchto pozemkov prestavuje okolo 34 eur za m2. Pripomenul, že spoločnosť rokuje aj s Ministerstvom hospodárstva SR a agentúrou SARIO o investičných stimuloch.
Vzhľadom na to, že tento predaj vytvorí podmienky pre rozvoj regiónu vytvorením nových pracovných miest, poslanci ho budú schvaľovať ako prípad osobitného zreteľa.
\"Ak to všetko vyjde dobre, tak niekedy v máji budúceho roka by sa mala začať výstavba a o rok by sa mala začať aj výroba. Ide o mechanické časti riadiaceho systému pre automobilový priemysel,\" spresnil primátor.
Doplnil, že ak kúpi pozemky ThyssenKruppPresta AG, zostane v priemyselnom parku voľný len jeden hektár. Pripomenul, že aj na tú zostatkovú plochu mesto už má záujemcov z oblasti energetiky a strojárenskej výroby. Financie, ktoré mesto investovalo do výstavby investičného parku, by sa podľa Hagyariho mohli mestu vrátiť za 15 až 18 rokov, pričom peniaze za pozemky kupujúci uhradia bezprostredne po kúpe a za siete ich splácajú niekoľko rokov.
\"Je to dlhodobá návratnosť, avšak treba sa na to pozerať aj z hľadiska zamestnanosti a samozrejme aj sekundárnej zamestnanosti a rovnako aj etablovanie mladej generácie v Prešove,\" doplnil primátor.
Mesto v tomto roku predalo päť hektárov pozemkov v IPZ spoločnosti Honeywell, ktorá už začala s výstavbou výrobnej haly, kde by sa podľa harmonogramu prác malo začať s výrobou v lete budúceho roka.
 

Vyberte región